Millainen linssileikkaus on?

Ikänäköä voidaan korjata linssileikkauksella. Se on teknisesti täysin sama toimenpide kuin kaihileikkaus, joka on maailman yleisimpiä kirurgisia toimenpiteitä.

Linssileikkaus voi sopia sinulle, mikäli haluat eroon lukulaseista tai hoitaa kaihin. Kun linssileikkaus on tehty, silmään ei enää tule kaihia. Hae silmäklinikoita ja keskustele silmälääkärisi kanssa, sopisiko linssileikkaus sinulle.

Mitä linssileikkauksessa tehdään?

Linssileikkauksessa silmän oma, jäykistynyt mykiö poistetaan ja tilalle vaihdetaan sinulle sopiva tekomykiö. Leikkaus kestää yleensä alle puoli tuntia. Siitä toipuu täysin muutamassa päivässä.

Kun tekomykiö on paikoillaan, näkö palautuu ennalleen. Tekomykiötä ei tunne tai näe, eikä se kaipaa muuta hoitoa kuin lyhytkestoisen silmätippakuurin leikkauksen jälkeen.1

Näin leikkaus etenee:

  • Silmä puudutetaan paikallispuudutteella.
  • Sarveiskalvoon tehdään hyvin pieni viilto joko kirurgisella veitsellä tai laserilla. Pieni, suunnilleen kynän kärjen kokoinen työkalu hajottaa jäykistyneen mykiön ja poistaa palaset varovasti silmästä. Jäykistyneen mykiön tilalle asetetaan tekomykiö. Leikkausviilto on niin pieni, että sitä ei yleensä tarvitse sulkea ompeleilla.
  • Silmä suojataan sideharsotaitoksella tai silmälapulla, joka voidaan yleensä poistaa muutaman tunnin kuluttua. Suurin osa potilaista pystyy palaamaan arkiaskareiden pariin jo muutaman päivän sisällä leikkauksesta.

Lähteet:

  1. National Eye Institute Staff. Facts About Cataract. National Eye Institute. September 2009. Available at: https://nei.nih.gov/health/cataract/cataract_facts. Accessed August 20, 2018.