Mikä on tekomykiö?

Kaihi- tai linssileikkauksessa samentunut mykiö poistetaan varovasti ja tilalle asetetaan muovinen intraokulaarilinssi (IOL) eli tekomykiö, joka kirkastaa näön. Tekomykiö vähentää tai voi poistaa kokonaan tarpeen käyttää silmälaseja leikkauksen jälkeen.

Tekomykiöitä löytyy monenlaisiin tarpeisiin. Saatavilla on paitsi pelkän kaihin hoitoon, myös ikänäön ja hajataiton korjaamiseen tarkoitettuja tekomykiöitä. Tutustu eri vaihtoehtoihin ja keskustele niistä silmälääkärisi kanssa.

Ikänäön korjaaminen

Ikänäköä voidaan korjata kaihileikkauksen yhteydessä tai linssileikkauksessa kolmi- tai kaksitehoisilla tekomykiöillä.

Kolmitehoisia tekomykiöitä on erilaisia. Viimeisimmän teknologian kolmitehomykiö mahdollistaa hyvän näöntarkkuuden sekä lähelle, kauas että välietäisyydelle 60 cm:n päähän (optimaalinen näköetäisyys tietokonetyöhön).

Kaksitehoinen tekomykiö voidaan räätälöidä tarpeesi mukaan. Se mahdollistaa hyvän näöntarkkuuden joko kauas ja lähelle tai kauas ja välietäisyyksille.

Hajataiton korjaaminen

Hajataiton oireena on sumea ja epätarkka näkö kaikille etäisyyksille. Tämä yleinen ongelma johtuu silmän luonnollisen pintarakenteen epäsäännöllisyydestä, joka estää valoa tarkentumasta verkkokalvolle oikein. Hajataittoisuudesta kärsivät ihmiset tarvitsevat yleensä silmälaseja suurimman osan elämästään.

Hajataittoa voidaan korjata toorisilla tekomykiöillä, jolloin hajataiton korjaamiseen ei tarvita enää silmälaseja. Kaikki monitehoiset tekomykiöt on mahdollista saada toorisina.

Pelkkä kaihin hoito

Yksitehoinen tekomykiö on suunniteltu hoitamaan kaihi. Se palauttaa hyvän näöntarkkuuden kauas, mutta tarvitset edelleen todennäköisesti silmälaseja lukemiseen ja mahdollisen hajataiton korjaamiseen.

Myös yksitehoinen tekomykiö on saatavilla toorisena, eli hajataittoa korjaavana.