Millainen kaihileikkaus on?

Kaihin ainoa hoito on kaihileikkaus, joka on maailman yleisimpiä kirurgisia toimenpiteitä. Vuosittain maailmalla tehdään jopa 20 miljoonaa kaihileikkausta.

Kaihileikkaus on teknisesti täsmälleen sama toimenpide kuin linssileikkaus, jolla korjataan ikänäköä. Voit alkaa harkita kaihileikkausta heti, kun sen oireet alkavat haitata päivittäistä elämääsi. Nykyisillä leikkaustekniikoilla kaihin "kypsyttely" ei ole tarpeen. Hae silmäklinikoita.

Kaihileikkauksessa myös ikänäön ja hajataiton korjaus

Kaihileikkauksen yhteydessä voidaan korjata muitakin näköön liittyviä ongelmia: esimerkiksi ikänäköä ja hajataittoa. Jos sinulla on kaihin lisäksi muita näköongelmia, keskustele silmälääkärin kanssa näköösi liittyvistä toiveista.

Mitä kaihileikkauksessa tehdään?

Kaihileikkauksessa silmän oma, samentunut mykiö poistetaan ja tilalle vaihdetaan sinulle sopiva tekomykiö. Leikkaus kestää yleensä alle puoli tuntia. Siitä toipuu täysin muutamassa päivässä.

Kun tekomykiö on paikoillaan, näkö palautuu ennalleen. Tekomykiötä ei tunne tai näe, eikä se kaipaa muuta hoitoa kuin lyhytkestoisen silmätippakuurin leikkauksen jälkeen.1

Näin leikkaus etenee:

  • Silmä puudutetaan paikallispuudutteella.
  • Sarveiskalvoon tehdään hyvin pieni viilto joko kirurgisella veitsellä tai laserilla. Pieni, suunnilleen kynän kärjen kokoinen työkalu hajottaa samentuneen mykiön ja poistaa palaset varovasti silmästä. Samentuneen mykiön tilalle asetetaan tekomykiö. Leikkausviilto on niin pieni, että sitä ei yleensä tarvitse sulkea ompeleilla.
  • Silmä suojataan sideharsotaitoksella tai silmälapulla, joka voidaan yleensä poistaa muutaman tunnin kuluttua.

Lähteet:

  1. National Eye Institute Staff. Facts About Cataract. National Eye Institute. September 2009. Available at: https://nei.nih.gov/health/cataract/cataract_facts. Accessed August 20, 2018.